Zwemvest voor het varen: hoe kies je het juiste?

zwemvest kopen

Dit artikel gaat over zwemvesten, maar ook reddingsvesten. We zullen ingaan op de verschillen tussen die twee. Je wilt een zwemvest kopen? Waar je dan op zou moeten letten, komt hier ook aan de orde. Maar eerst de vraag waar de vesten voor dienen.

zwemvest kopen

Waar dienen een zwem- en reddingsvest voor?

Zwem- en reddingsvesten zijn bedoeld om bij het ter water raken het hoofd boven water te kunnen houden. Het drijvend vermogen komt van een vaste vulling of van een gas waarmee het vest wordt gevuld, nadat de drager te water is geraakt. Het vullen met gas gebeurt semi- of volautomatisch. Een zwem-/reddingsvest is voor het bovenlichaam en gaat over je eventuele andere kleding heen. Aan de ene kant worden ze gebruikt voor kinderen die niet goed kunnen zwemmen, opdat ze zich toch in zwemwater kunnen begeven. Aan de andere kant worden ze gebruikt op vaartuigen. We hebben het hier over het varen.

Wat zijn de verschillen tussen zwem- en reddingsvesten?

Een zwemvest is een hulpmiddel om je in het water drijvende te houden, maar corrigeert niet je positie om je hoofd boven water te houden. Daarentegen is een reddingsvest ontworpen om je lichaam in de juiste positie te brengen en houden, dus met je mond boven water. Dat is heel belangrijk als iemand niet weet hoe die zich in het water kan bewegen, buiten bewustzijn raakt en/of paniekerig is. De waterpolitie eist dat er voor iedere opvarende een reddingsvest aan boord van een vaartuig is.

Aandachtspunten bij de aanschaf van vesten

Een zwemvest kopen voor het varen heeft weinig zin. Van een reddingsvest is het drijfvermogen belangrijk. Het gewicht van de persoon speelt natuurlijk een grote rol, maar ook hoe ruig het water kan zijn waarin je terecht kan komen. Ook is relevant wat voor kleding men draagt onder het vest. Als een reddingsvest zich halfautomatisch met gas vult, moet de persoon die te water raakt wel in staat zijn om aan een koord te trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *